Tjedni godišnji odmor nedostižan za 35 milijuna građana EU, Hrvatska među najgorima

U jeku turističke sezone i godišnjih odmora, Europska konfederacija sindikata (ETUC) provela je istraživanje o visini plaća i financijskim mogućnostima građana da si priušte tjedni godišnji odmor izvan mjesta prebivališta. Rezultati su iznimno poražavajući za Hrvatsku i stavljaju je na neslavni vrh među zemljama Europske unije. Naime, gotovo 85 posto Hrvata koji žive blizu praga siromaštva, s iznosom plaće koja je ispod 60 posto medijalne plaće, ne može si priuštiti tjedni odmor izvan mjesta prebivališta. Medijalna plaća u Hrvatskoj u ožujku ove godine iznosila je 6.000 kuna, što znači kako pola građana ima plaću nižu od 6.000 kuna, a pola višu.

Ti podaci svrstavaju Hrvatsku na treće mjesto zemalja Europske unije. Situacija je lošija samo u Grčkoj (88,9 posto) i Rumunjskoj (86,8 posto).

Na razini cijele Europske unije, istraživanje je pokazalo kako si preko 28 posto stanovnika ne može priuštiti tjedni odmor, dok je on nedostižan za čak 59,5 posto građana čiji su mjesečni osobni prihodi niži od 60 posto medijalne plaće u toj zemlji.

Istraživanje je provedeno u sklopu kampanje ETUC-a posvećene snaženju europske Direktive o primjerenim minimalnim plaćama kojom će se na jesen baviti i Europski parlament.

Mnogi stanovnici zemalja Europske unije s prihodima koje ih stavljaju na prag rizika od siromaštva (60 posto medijalne plaće) su nezaposleni ili u mirovini, ali istraživanjem su obuhvaćeni i radnici koji primaju minimalnu plaću koja, u Hrvatskoj, trenutno iznosi 3.400 kuna neto.

Radnici koji zarađuju minimalnu plaću na granici su siromaštva u barem 16 europskih zemalja, a 22 milijuna stanovnika zemalja EU zarađuje manje od 60 posto medijalne plaće u toj državi.

Nejednakost građana koji si mogu i onih koji ne mogu priuštiti tjedni odmor u Hrvatskoj najveća

Analizom podataka Eurostata, ETUC i Europski sindikalni institut (ETUI) došli su i do zaključaka o razlici unutar stanovništva jedne države prema financijskoj mogućnosti da si priušte tjedni godišnji odmor izvan mjesta prebivališta. Prema tim podacima, Hrvatska je na samom vrhu zemalja članica EU, s 43,2 postotna boda, ispred Grčke, Bugarske, Češke, Francuske i Rumunjske, s trećim najvećim rastom u Europi, nakon Rumunjske i Slovačke.

Godišnji odmor ne smije biti luksuz za odabrane. Dok mnogi radnici uživaju na odmoru s obitelji i prijateljima, milijuni radnika to nisu u mogućnosti zbog niskih plaća, rekla je zamjenica glavne tajnice ETUC-a Esther Lynch. Sve veća nejednakost stanovništva prema tom kriteriju govori kako ekonomski rast u Europi u posljednjem desetljeću nije ravnomjerno i pošteno raspoređen. Direktiva o primjerenim minimalnim plaćama mora biti donesena kako bi se osiguralo da plaće ne smiju biti niske toliko da radnike stavljaju u rizik od siromaštva i kako bi se osnažilo kolektivno pregovaranje kao instrument poštenih i primjerenih plaća za sve radnike.

Cilj ETUC-a na europskoj razini je postići dogovor o „granici dostojanstva“, legislativi koja bi osigurala da minimalna plaća ne može biti niža od 60 posto medijalne i 50% prosječne plaće u toj državi. Ukoliko se ostvare nastojanja ETUC-a kao i nekih eurozastupnika, to bi značilo više plaće za preko 24 milijuna radnika u Europskoj uniji.

Podijeli

Vezane vijesti

Trg kralja Petra Krešimira IV. 2,
10 000 Zagreb

email: radpomjeri@sssh.hr
Rad po mjeri čovjeka projekt je SSSH s ciljem informiranja radnica i radnika o njihovim pravima te o važnosti i načinu sindikalnog organiziranja.
Izradu ove stranice sufinancirala je Europska unija iz Europskog socijalnog fonda.
Sadržaj stranice isključiva je odgovornost Saveza samostalnih sindikata Hrvatske.
Stranica radpomjeri.eu registrirana je pod Creative Commons licencom - 2023.
Powered by Panda komunikacije
menu-circlecross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram