U Hrvatskoj utvrđeno kršenje prava na jednaku plaću

Kršenja prava ponajprije su posljedica nedovoljna napretka u smanjenju rodne razlike u plaćama

Europski odbor za socijalna prava (ECSR) utvrdio je kršenja prava na jednaku plaću i prava na jednake prilike na radnom mjestu u 14 od 15 zemalja koje primjenjuju proceduru kolektivnih žalbi Europske socijalne povelje, uključujući Hrvatsku, priopćilo je u ponedjeljak to tijelo Vijeća Europe, javlja Poslovni dnevnik.

Europski odbor za socijalna prava utvrdio je kršenja prava na jednaku plaću i prava na jednake prilike na radnome mjestu u 14 od 15 zemalja koje primjenjuju proceduru kolektivnih žalbi Europske socijalne povelje: Belgiji, Bugarskoj, Hrvatskoj, Cipru, Češkoj, Finskoj, Francuskoj, Grčkoj, Irskoj, Italiji, Nizozemskoj, Norveškoj, Portugalu i Sloveniji”, navodi se u priopćenju i ističe da Povelju poštuje samo Švedska.

„Rodna razlika u plaćama neprihvatljiva je u modernim društvima, no i dalje je jedna od glavnih zapreka pravoj jednakosti. Europske vlade moraju hitno povećati napore kako bi osigurale jednake prilike na radnome mjestu. I više zemalja trebalo bi koristiti Socijalnu povelju Vijeća Europe kao jedno sredstvo za ostvarenje tog cilja”, poručila je glavna tajnica Vijeća Europe Marija Pejčinović Burić.

Pritužbe ECSR-u koji prati provedbu Povelje podnijela je međunarodna nevladina organizacija University Women of Europe (UWE).

ECSR navodi da svih 15 zemalja o kojima je riječ imaju zadovoljavajuće zakonodavstvo koje priznaje pravo na jednaku plaću za jednaki rad, ali i upozorava da je utvrdio razna kršenja, osim u slučaju Švedske, a ona su ponajprije posljedica nedovoljna napretka u smanjenju rodne razlike u plaćama, ali u nekim slučajevima i nedovoljne transparentnosti glede plaća na tržištu rada, neučinkovitih pravnih lijekova i nedovoljnih ovlasti i resursa nacionalnih tijela za rodnu jednakost.

Usto, unatoč sustavima kvota i drugim mjerama, žene su i dalje podzastupljene na pozicijama u privatnim poduzećima na kojima se donose odluke.

ECSR ističe da se rodna razlika u plaćama smanjila u nekim zemljama, ali i da napredak nije dovoljan.

Izvor: Poslovni dnevnik

Podijeli

Vezane vijesti

Trg kralja Petra Krešimira IV. 2,
10 000 Zagreb

email: radpomjeri@sssh.hr
Rad po mjeri čovjeka projekt je SSSH s ciljem informiranja radnica i radnika o njihovim pravima te o važnosti i načinu sindikalnog organiziranja.
Izradu ove stranice sufinancirala je Europska unija iz Europskog socijalnog fonda.
Sadržaj stranice isključiva je odgovornost Saveza samostalnih sindikata Hrvatske.
Stranica radpomjeri.eu registrirana je pod Creative Commons licencom - 2023.
Powered by Panda komunikacije
menu-circlecross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram