Učinak pandemije na zaposlenost mnogo gori od očekivanog

Analiza Međunarodne organizacije rada (MOR) pokazala je kako je pandemija smanjila broj odrađenih sati diljem svijeta mnogo više od očekivanog. Naime, dok je u lipnju procijenjeno kako će se broj odrađenih sati u 2021. godini smanjiti za 3,5 posto (što je ekvivalent oko 100 milijuna radnih mjesta s punim radnim vremenom), ta se procjena najnovijom analizom podigla na 4,3 posto (ekvivalent 125 milijuna radnih mjesta s punim radnim vremenom).

Uz to, prisutna je velika razlika u brzini oporavka od posljedica pandemije. Naime, u trećem tromjesečju 2021. godine, ukupan broj odrađenih sati u razvijenijim zemljama bio je 3,6 posto niži nego u četvrtom tromjesečju 2019. godine. Kod slabije razvijenih zemalja, taj je postotak 5,7 posto, dok je kod najnerazvijenijih zemalja on 7,3 posto.

Ova je drastična razlika rezultat nejednake distribucije cjepiva i financijskih paketa pomoći. Procjene govore kako se za svakih 14 potpuno cijepljenih osoba u drugom kvartalu 2021. godine, dodaje jedno radno mjesto s punim radnim vremenom na globalnom tržištu rada. To, posljedično, potiče i oporavak ekonomije.

Zbog nejednake distribucije cjepiva, pozitivan učinak cijepljenja bio je najizraženiji u razvijenim zemljama, neznatan u slabije razvijenim zemljama i gotovo nepostojeći u nerazvijenim zemljama. Ovakvoj neravnoteži moglo bi se vrlo brzo stati na kraj jačanjem solidarnosti u raspodjeli cjepiva. Procjene MOR-a govore kako bi se pravednijom distribucijom cjepiva slabije razvijene zemlje u samo tri mjeseca približile broju odrađenih radnih sati koje bilježe razvijenije zemlje.

Paketi financijske pomoći drugi su važan faktor koji utječe na učinak pandemije na radna mjesta. Naime, oko 86 posto svih financijskih kompenzacijskih mjera koncentrirano je u razvijenijim zemljama.

"Trenutni oporavak tržišta rada stagnira, s velikim razlikama između razvijenih i nerazvijenih zemalja", rekao je direktor MOR-a Guy Ryder. "Uzrok su nejednaka distribucija cjepiva i razlike u financijskim kapacitetima država. Trebamo što prije početi djelovati kako bi se ovakvim negativnim trendovima stalo na kraj."

Podijeli

Vezane vijesti

Trg kralja Petra Krešimira IV. 2,
10 000 Zagreb

email: radpomjeri@sssh.hr
Rad po mjeri čovjeka projekt je SSSH s ciljem informiranja radnica i radnika o njihovim pravima te o važnosti i načinu sindikalnog organiziranja.
Izradu ove stranice sufinancirala je Europska unija iz Europskog socijalnog fonda.
Sadržaj stranice isključiva je odgovornost Saveza samostalnih sindikata Hrvatske.
Stranica radpomjeri.eu registrirana je pod Creative Commons licencom - 2023.
Powered by Panda komunikacije
menu-circlecross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram